×

×

Inzoomen op grenspendelaars: waar wonen zij?

12-11-2020

Dat het belangrijk is om nader inzicht te verkrijgen in grensarbeid, blijkt wel uit nieuwe, mede door Werkinzicht opgeleverde cijfers. Grenspendelaars naar Nederland wonen vaak vlak over de grens, vaak in relatief kleine plattelandsgemeenten, en vaak in hoge concentraties bij elkaar. Conclusie: dit vormt, zeker voor specifieke gebieden, een factor van belang.

In 2018 steken vanuit Nederland naar België dagelijks 13 duizend mensen voor hun werk de grens over naar Nederland zoals blijkt uit nieuwe cijfers in het portaal Grensdata. Andersom is het aantal aanzienlijk hoger: 41 duizend. Een substantieel aantal, dat echter nog veelzeggender wordt wanneer je er het vergrootglas op legt: in sommige Vlaamse grensgemeenten is slechts een enkele grenspendelaar te vinden, in andere werkt zelfs meer dan 10% van de inwoners in Nederland, gekeken naar de bevolking van 15 jaar en ouder. Dit geldt niet verassend voor het deels in Nederland gelegen Baarle-Hertog, maar bijvoorbeeld ook voor Hoogstraten en Ravels in regio Turnhout en voor Voeren en Lanaken in regio Tongeren. Lees het bericht op de CBS website voor meer beschikbaar gekomen grenspendelinformatie, ook met betrekking tot Duitsland en Nederland.

Grip op de grensarbeidsmarkt begint met feitenkennis. Werkinzicht maakt daar werk van voor Vlaams-Nederlandse grensregio’s.