×

×

Dashboard Grenspendel live

19-02-2021

Na de dashboards voor Arbeid en Bevolking is nu ook het dashboard Grenspendel live. Graag zetten we in dit artikel wat interessante feiten en cijfers op een rij over de grenspendel tussen Vlaanderen en Nederland, zoals die in het dashboard te vinden zijn. En ervaar zelf welke visualisaties antwoord geven op jouw specifieke zoekopdracht.

In 2018 telt Nederland bijna 41.000 werknemers die in België wonen. Het aantal pendelaars dat in Vlaanderen werkt en in Nederland woont is veel kleiner: 12.000. Het dashboard geeft deze grenspendelaars weer per werkgemeente. Te zien is dat zij vaak net over de grens werken.

Aan Nederlandse zijde werken veel Belgen in Maastricht: ruim 4.000 in 2018. Het gaat om zes procent van het totaal aantal werknemers in Maastricht. In Eindhoven en Sittard-Geleen werken ruim tweeduizend Belgen, waar dat er in de meeste steden in Noord-Brabant en Limburg zo’n duizend zijn. Opmerkelijk in deze lijst is het bescheiden aantal inkomende pendelaars van ook circa duizend in gemeente Terneuzen, waarbij dan wel het aandeel in België wonende werknemers vrij hoog is met ruim vier procent. Het hoogst wat dat betreft scoren Baarle-Nassau met 14 procent en Cranendonck met zeven procent.

Aan Vlaamse zijde werken de meeste Nederlanders in de stad Antwerpen. Dat zijn er 2.500. Ook in Gent werkt er een aanzienlijk aantal: ruim duizend. In overige plaatsen gaat het om maximaal een paar honderd. Opgemerkt dient te worden dat het in diverse gevallen vrij kleine gemeenten betreft zoals Beveren, Hoogstraten, Zwijndrecht en Maasmechelen. Kijk je daar naar het aandeel van de inkomende grenspendelaars op het totaal aantal werknemers, dan is dat relatief hoog met meer dan twee procent. Het hoogst wat dat betreft scoren Baarle-Hertog met 17 procent en Voeren met ruim acht procent.

Ervaar het dashboard zelf
De grenspendel graag een keer in het dashboard bekijken? Klik op deze link voor de inkomende grenspendel.

De kaart is beschikbaar op verschillende geografische niveaus. Bovenaan de pagina kun je het gewenste geografische niveau kiezen (Land, Landsdeel (NL) / Gewestu8i (BE), Provincie, COROP (NL) / Arrondissement (BE) of gemeente).

Werknemers naar woonland en andere aanvullende visualisaties bekijken voor een specifieke werkregio? Klik op deze regio op de kaart of gebruik de zoekfunctie bovenaan de pagina. De visualisaties passen zich aan naar de door jou gekozen regio.